Kamat és THM közötti különbség

A hitelek, pénzügyi termékek piacán nehezen igazodik ki az, aki nem ismeri a mérőszámokat és a szakkifejezéseket. A személyi hitel piac ma felfutóágban van, a 2008-as válkság óta ez először van így.

Nem véletlenül, hiszen egészen kis összegtől akár 10 millió forintig felvehető, emellett a futamidő is kiválasztható, és szabad felhasználása miatt akár több területen is rendezhetjük anyagi helyzetünket. Mindezzel azonban csak akkor járunk jól, ha tudjuk, milyen szempontok alapján válasszunk személyi hitelt.  Első és legfontosabb: ne a reklámokra hallgassunk, hanem a józan eszünkre. Van azonban egy szám, ami valós összehasonlítási alap lehet, ha többféle hitelajánlatot akarunk összehasonlítani.

Személyi hitel felvételekor a kamat vagy a THM mértéke fontosabb?

Annak ellenére, hogy a személyi hitel a legnépszerűbb hitel, sokan még mindig összekeverik a kamat és THM fogalmát. Bármilyen hitelt is igényeljünk ezzel a két fogalommal mindenhol találkozunk, ezért érdemes tisztában lenni azzal, mit is jelölnek.

Kamat: lényegében az a pénzösszeg, amit a bank kér azért, hogy használjuk a pénzét. Tehát a hitel árát fejezi ki a kamat, amit a kamatláb segítségével számolnak ki, általában egy éves futamidőre.

THM- mit is jelent valójában?

A hitel pénzügyi termék a bankban és nem csak kamatot számolnak fel, hanem a hitel árába a bank egyéb költségeket, jutalékokat is beletehet. A legnagyobb, közkeletű tévedés ha a hiteligénylésnél pusztán a havonta fizetendő kamat százalékára figyelünk.  Sokszor ez alapján történik a hitel felvétele, ami sokszor megtévesztő. A reklámok is sokszor ezt a számot emelik ki, holott a lényeg a teljes hiteldíj mutató, ami a kamatnál mindig magasabb, lévén több más tétel is beletartozik

Sokakat az kever meg, hogy a kamat is és a THM is százalékban van megadva.

A THM, és azt mutatja meg, hogy a futamidő alatt ténylegesen hány százalékkal kell többet visszaadni a banknak a tőkerész felett. Minél nagyobb a THM értéke, annál több pénzt kell visszafizetni a felvett hitelért, annál drágább a hitel.

A THM-ben megtalálható a:

  • hitel kamata
  • számlavezetés díja
  • hitelfedezeti biztosítás díja
  • hitelbírálati díj
  • esetleges egyéb díjak, banki költségek

 

Hitel igénylésénél tehát okosabb mindig a THM értékét figyelembe venni és ez alapján kiválasztani a megfelelő ajánlatot. Lehet akár olyan eset is, hogy az akciós kamat 0% a THM mégis jelentős. Erre érdemes odafigyelni! Ez ugyanis törvényben előírt, kötelezően feltüntetendő szám, és ennek alapján lehet valós alapon összehasonlítani egyes bankok, vagy hitelintézetek ajánlatait.


Vélemény, hozzászólás?