Oroszországba akartak hurcolni egy Ukrajnában élő orosz üzletembert

Az ukrán hatóságok előzetes letartóztatásba helyezték egy bűnszövetkezet tagjait. A csoport egy az üldöztetések elől évekkel ezelőtt Ukrajnába menekült orosz üzletembert akart elrabolni és erővel Oroszországba visszavinni – közölte pénteken Jurij Lucenko ukrán főügyész a Facebook közösségi oldalon.

A főügyész elmondta, hogy az emberrablóknak 17 millió dollárt (közel 5 milliárd forintot) ajánlott a megrendelő. A Kijev megyei ügyészség és az Ukrán Biztonsági Szolgálat munkatársai tetten érték és őrizetbe vették őket, amikor átvettek előlegként 100 ezer dollárt.
Lucenko nem közölte, hány embert vettek őrizetbe, de kitért arra, hogy a bűnbanda tagja egy kijevi kerületi rendőrkapitány is. Hozzátette: a főügyészség kezdeményezte az őrizetbe vett személyek előzetes letartóztatásba helyezését.
Az RBK Ukrajina hírportál nem megnevezett főügyészségi forrásra hivatkozva azt írta, hogy az elrabolni próbált üzletember Vlagyimir Krupcsak, aki egy kartongyártással foglalkozó kijevi cég tulajdonosa.
A férfi 1996-2004 között egy arhangelszki (Észak-Oroszország) papírgyár igazgatótanácsának elnöke volt. “Vállalati háborúba” keveredett egy Vlagyimir Putyin elnökhöz közel álló oligarchával, Oleg Gyeripaszkával, s emiatt elhagyta Oroszországot és Ukrajnába menekült. 2007 decemberében ukrán állampolgárságot kapott.
Krupcsak korábban Oroszországban parlamenti képviselő is volt, továbbá tagja volt a Putyin mögött álló Egységes Oroszország pártnak.

 


Vélemény, hozzászólás?