Léteznek a csillagok közt is kannibálok?

Egy fiatalnak mondható, 10 millió éves csillag elvetemültségei már a NASA figyelmét is felkeltették. A nevén nevezett égitest, a RW Aur A jelű csillag, a saját bolygóját eszi meg!

A NASA-nak a megfigyelései során feltűnt, hogy a csillag időről-időre gyarapszik, fénye növekszik, sőt, vastartalma is a harmincszorosára nőtt. Egy csillagkutató, Hans Moritz Günther szerint erre a vasnövekedésre egyetlen magyarázat lehet, az, hogy a csillag éppen eszik, és nem mást, mint az egyik saját bolygóját. Mások azonban úgy nyilatkoztak, hogy ez a feltevés pusztán spekulatív, hiszen semmi kézzelfogható tény (felvétel) nem bizonyítja, hogy erről lenne szó, pusztán a műszerekkel mérték be, hogy valami történik a csillaggal, és az opció, miszerint a bolygóját eszi is csak számítógépes számítások alapján merült fel, egy számítógépes modellnek pedig nem lehet száz százalékosan hinni, főleg, hogy számos olyan magyarázat lehet, amit azért nem veszünk számításba, mert csekélyek az ismereteink a űrről.

Magát a jelenséget amúgy a Chandra röntgencsillagászati műhold mérte be, a RW Aur A jelű csillag pedig a Bika csillagképben helyezkedik el. Az, hogy konkrétan mi is történik a csillaggal, továbbra is rejtély.


Vélemény, hozzászólás?