Hogyan ne tapadjon össze a rizs?

Rendszeresen látogatom a nagypapámat, aki ebédet is szokott adni ilyen alkalmakkor. Az utóbbi időben volt egy kisebb problémája, ami miatt be kellett feküdnie a kórházba egy 3-4 napra, ahonnan egy teljesen új tapasztalattal tért haza, és így szólt hozzám: a kórházban van a legjobb rizs a világon!

Bevallom én nem egészen értettem, hogy miért olyan lelkes, de elmondásából fény derült arra, hogy ő már évek óta bosszankodik afelett, hogy az általa főzött rizs összetapad. Viszont a kórházi koszt részét képző rizs – mint kiderült – nem tapad össze, a szemek szépen különválnak.

Hiába mondom a Papinak, hogy nekem teljesen mindegy, hogy összetapad –e vagy sem (bár én az összetapadt szemeket jobban szeretem, mert könnyebb enni), ő nem hallgat rám. Azóta azzal próbálkozik, hogy szétválassza a rizsszemeket. Ehhez sajnos számos olyan technikát alkalmaz, mely szerintem inkább gusztustalanná teszi a köretet, nem finomabb és nem is esztétikus. Ugyanis újabban különféle olajokat önt a rizsre: hol tiszta olajat (ez a jobbik eset), hol pedig állati eredetű zsírokat, melyeket nem egy esetben használtan öntött rá, mondván, hogy attól csak finomabb lesz a rizs, hogy „egy kis tepertő íz” van benne!

Én majdnem rosszul lettem ettől, és akkor leültettem a Papit… elmondtam neki, hogy a rizs tapadása nem attól függ, hogy mit keverünk hozzá. Egy kis tiszta olaj nem probléma, de ezen nem fog segíteni. Ha olyan rozst akar, aminek a szemei nem tapadnak össze, akkor más féle rizs kell, pl jázmin rizs. Megígérte, hogy ezentúl majd más rizst hoz… nagyon kíváncsi legyek!


Vélemény, hozzászólás?